Lure Coursing

Vad är lure coursing?

LC startade som en sport i USA av Lyle Gillette i slutet av 60-talet och till Sverige kom det på 70-talet. På Svenska Vinthundklubbens hemsida beskrivs lure coursing så här:

"Ett spännande äventyr för våra hundar, ett sätt för hundarna att rasa ut, ett test av mångtusenårig medveten jaktavel, en simulering av harjakt, ett effektivt sätt att träna våra hundar för utveckling av muskler och ökad rörlighet. Detta gör att hundarna mår bättre, springer bättre och snabbare. En vältränad hund undviker lättare ev framtida muskelskador.

Vårt moderna samhälle har begränsat vinthundens naturliga sätt att jaga – låt LC ge vinthunden maximal kraftutveckling, snabbhet, rörlighet, uthållighet och inte minst entusiasm och glädje. Se hundarnas glädje inför LC och du inser snabbt att detta är vinthundarnas egen sport!"

Hur går LC till?

På ett stort fält, som ett par fotbollsplaner, plant eller kuperat, placeras en motor som drivs av ett bilbatteri och som drar in en ca 600-800 meter lång lina, som är lagd i kurvor runt 10-15 trissor. Luren, en plastpåse i slutet på linan är den "hare" som hundarna intensivt jagar, när den far fram mellan trissorna (lure=lockbete på engelska).

 

Detta är den grund som all LC bygger på. Sedan finns det också speciella regler för bedömning av hur hundarna springer. Speciella domare bedömer entusiasm, rörlighet, följsamhet (hur uppmärksam hunden är på harens framfart), snabbhet och uthållighet.
 

Vilka krav ställs på hunden?

Hunden skall vara frisk utan synliga eller kända problem i rörelser, andning och blodcrikulation samt  skall vara fri från infektioner vid loppet. Tikar får inte vara i löpperioden. Dessutom bör hunden vara mer eller mindre färdigväxt, det vill säga äldre än 7 månader för alla raser och helst äldre för storvuxna raser (9-10 månader).

Hunden bör vara i god kondition, ett träningslopp är normalt på 300-700 meter. Ett provlopp kan vara mer än 1000 meter!

 

Se när Thella provar LC

Startsida