Legenden om Gelert

Den hjältemodiga varghunden Gelerts grav.

 

Denna legend har en speciell plats i alla

irländska varghundsägares hjärtan

En stig längst en sluttning vid Glaslyn leder till Beddgelerts mest berömda attraktion - Gelerts grav. Enligt legenden markerar stenmonumentet på fältet söder om byn Gelerts sista vilorum, hunden som på 1300-talet ägdes av Llewelyn, prins av Nordwales.

 

Historien berättar om när prinsen en dag var ute på jakt utan sin trogna hund som normalt alltid följde sin herre.

Då Llewelyn återvände till sitt hem efter jakten möttes han av Gelert som var alldeles blodig runt munnen och på kroppen.

Prinsen som blev skräckslagen av synen sprang in för att söka rätt på sin son, endast för att finna en tom barnsäng. Sängkläderna och golvet var täckt av blod. I tron att Gelert hade dödat sonen höjde prinsen sitt svärd och tog livet av sin hund, vars dödsskrik blandades med ljudet från ett gråtande barn.

Llewelyn letade och fann sin son oskadd, men vid sidan av barnet låg ett antal vargar, dödade av Gelert.

När Llewelyn insåg sitt misstag fylldes hans hjärta av sån ånger, skam och sorg över sitt misstag, att han aldrig mer efter den dagen log. Den ångerfulla prinsen lät begrava och resa en stor minnessten över sin trogna och hjältemodiga hund på den plats som sedemera gav byn dess namn, Beddgelert vilket betyder; Gelerts grav.

         

 

Startsida